lauantai 20. joulukuuta 2014

OPINTOKÄYNTI

10.12.2014 Koukkuniemi

Ikäihminen joutuu / pääsee hoidettavaksi oman kunnon väistämättömästi pettäessä. Syynä voivat olla niin muistisairaudet tai kansansairauksien kautta tulleet vaitat, mitkä tekevät elämän omassa kodissa vaikeaksi. Laitosasumisessa asukkaan oloa pyritään tietysti helpottamaan ja tukemaan itsenäisiä toimintoja. Tärkeintä on tilanteen hyväksyntä ja kannustaminen vanhuuden arjessa.

Koukkuniemeen, kuten muihinkin palvelutaloihin jonotetaan, ja tamperelaisuus on yksi sisäänpääsykriteereistä. Asiakasohjausyksikön päätös ratkaisee. Asumisen kustannukset otetaan asukkaan eläkkeestä ja tehostetun palveluasumisen tuomat kustannukset otetaan myös huomioon.

Koukkuniemissä on mm. tehostettua palveluasumista, perus vanhainkoti, sairaala ja yhteiskunnallinen yritys nimeltään Kontu, missä tuetaan itsenäistä asumista. Omaisten kanssa ollaan aina yhteistyössä. Heidän kanssaan sovitaan palvelusuunnitelmasta ja muusta hoidosta. Omaisetkin saavat osallistua hoitoon. Edunvalvoja katsoo että hoito toteutuu ja että hoitotahtoa, eli sitä miten vanhus itse haluaa tulla hoidetuksi, toteutuu.

Koukkuniemessä hoidon laatu on otettu hyvin huomioon. Isossa talossa on monta toimivaa yksikköä, mitkä pyörittävät arkea yhteistyössä. Tilat ovat laajat ja viihtyisät, luontoa on lähellä ja tiloja kunnostetaan ja tulevaisuudessa nousee uusia rakennuksia tuomaan lisää palveluja. Asiakkaalle tarjotaan oman kunnon sallimaa monipuolista toimintaa. Juhlasalissa on näyttelyitä, esiintyjiä pyritään saamaan paikalle, on parturia, kerhoja, retkiä, vapaaehtoistyötä, ulkoilua, kuntoutusta ja viriketoimintaa.

Ikäihminen saattaa käydä läpi niin sanotun palvelupolun ennen päätymistään sitten esim. Koukkuniemeen. Aluksi vielä parempikuntoisena kotihoidon tuessa elellyt vanhus aloittaa hoitokierteen laitoskuntoutuksien ja sairaaloiden välillä, kunnes pääsee asumaan Koukkuniemeen. On vain hyvä että ikäihmiset pääsevät asettumaan hyvään ja pysyvään  hoitoon jossain vaiheessa.
Lähihoitajien suuntautuminen vanhushoitoon auttaa erityisesti hoitoalalla. Ammatillisuus ja vanhuuden kunnioitus ovat perusasioita mitä arjen hoidossa tulee osata otta huomioon.

Oli hyvä ja opettavainen reissu!    

perjantai 5. joulukuuta 2014

MITEN OHJAAN?




    Miten ohjaat lääketabletin puolittamisessa?
Tableteista joista löytyy jakouurre, on helpointa puolittaa nielemisen helpottamiseksi. Tabletin kanssa kannattaa ottaa lasillinen vettä, niin sekin helpottaa nielemistä.   

    Suppositorion puolittamisessa?
Puikon voi puolittaa pitkittäissuunnassa terävällä veitsellä. Suppo laitetaan aina ulostamisen jälkeen, venyttäen peräaukkoa ja asetetaan suppo niin että se jää peräaukon sisään.

    Miten ohjaat enterotabletin ja- kapselin ottamisessa?
Näitä tabletteja ja kapseleita EI saa puolittaa, jauhaa tai murskata. Lääke nautitaan ENNEN ruokailua, sillä tabletti hajoaa vasta ihmisen ohutsuolessa, eikä ruokaa kannata olla hidastamassa imeytymisprosessia.  

    Miten ohjaat depottabletin ja -kapselin ottamisessa?
Nämä lääkkeet on valmistettu imeytymään hitaasti. Tabletteja ja kapseleita EI saa pureskella, jauhaa tai murskata yliannostuksen takia.

    Lääke on mikstuurana. Miten neuvot lääkkeen oton aikuiselle / lapselle annettavaksi?
Nieltävät lääkeaineet ja tabletit voivat joskus olla epämukavan makuisia, joten esim. lääkeaineeseen sekoitetaan jotain mikä tekee maun erilaiseksi ja nielemisen helpommaksi. Tätä kutsutaan mikstuuraksi. Tämä lääkkeidenjakotapa sopii hyvin lusikalla niin pienille lapsille kuin aikuisille.

    Lääkkeen anto silmään: Miten annat? Miten ohjaat aikuisen/ lapsen?
Silmiin voidaan antaa silmätippoja, -voiteita, -vesiä ja –lamelleja. Nämä aineet imeytyvät joko kyynelkanavan tai silmän sidekalvon läpi verenkiertoon.
Kun annetaan silmätippoja, toimitaan puhtain käsin. Päätä kallistetaan hieman taakse ja silmän alaluomea venytetään hellästi auki. Tippojen annon jälkeen silmää pidetään kiinni muutaman minuutin ajan että mahdollisimman paljon ainetta imeytyy. Jos saman aikaisesti on käytössä on useaa silmälääkettä, annetaan ensin vesiliukoiset ja sitten rasvaliukoiset tipat. Eri lääkkeiden antojen välissä pitää olla riittävästi imeytymisaikaa.
Lapselle tipat antaa mieluummin vanhempi, on hyvä painottaa että silmätippatuubi ei saa osua silmään.

    Miten annat korvatipat? Miten ohjaat asiakasta laittamaan itselleen korvatipat?
Korvaan voidaan antaa korvatippoja, -voiteita ja –huuhteita. On hyvä käydä mahdollisimman kyljelleen makaamaan tai edes pitää päätä niin kallellaan että lääke pääsee korvan sisään. Käsien on hyvä olla puhtaat. Korvan voi puhdistaa vanupuikolla. Lääkkeen kannattaa olla huoneenlämpöistä, ettei tule mahdollista huimausta tai silmähäiriöitä.
Korvalehteä on vaikeaa taivuttaa itse, mutta normaalisti korvaa vedetään hellästi ylös ja taaksepäin. Alle 3-vuotialla korvaa vedetään alas ja taaksepäin. Sitten tiputetaan tipat ja pysytään kyljellään ainakin 5 min. että lääke ehtii imeytyä.

    Linimentin käytön ohjaus?
Linimenttivoidetta tai -puuteria hierotaan hoidettavalle alueelle, kunnes se on imeytynyt ihoon. Kädet pestään käytön jälkeen.

    Miten laitat asiakkaalle nenätipat? Miten ohjaat häntä?
Niistäminen ennen tippojen antoa kannattaa, sillä nenän on hyvä olla puhdas. Kädet myös puhtaiksi. Potilas voi olla makuuasennossa tai niin että tipat pääsevät nenän sisään. Lääkepipetti asetetaan juuri sieraimen sisäpuolelle ja annetaan ennalta päätetty määrä. Sama annos annetaan sitten toiseen sieraimeen. On hyvä olla pää kallellaan noin 5 min. että aine imeytyy.
  
    Miten ohjaat inhaloitavan lääkkeen käytön?
On tärkeää että potilas oppii hengittämään inhaloitavan lääkkeen oikein ja että hän pitää huolta suusta ja hampaistaan. Nielusta on hyvä rykiä limat pois. Lääkeannostelija asetetaan laitteen mukaan valmiiksi. Puhalletaan keuhkot tyhjiksi, mutta ei sumuttimeen. Sumutin asetetaan tiukasti hampaiden väliin ja huulien ympäröimäksi. Voimakas sisäänhengitys ja 10 sekunnin hengityksen pidättely. Kun lääke on otettu kannatta rauhassa hengittää nenän kautta ja todeta että lääkeauttoi. Tarvittaessa otetaan uudestaan 10 min. jälkeen. Muuten suu huuhdellaan ja katsotaan että sumutinlaite ei jää kosteaksi, sillä kosteus voi haitata lääkeainetta, ja onnistuneen ottokerran voi kirjata ylös.

    Lääkelaastarin käyttö ja sen ohjaus?
Lääkelaastari asetetaan puhtaalle, karvattomalle ja kuivalle iholle. Laastarin voi kastella mutta turha kuumuus ja hikoilu haittaavat laastarin toimintaa. Kun laastari vaihdetaan uuteen, laitetaan se eri paikalle kuin aikaisempi. Uuteen laastariin merkitään alkoholia sisältämättömällä kynällä kiinnitysajankohdan päivämäärä ja kellonaika. Vanha laastari hävitetään lääkejätteenä sillä siihen on jäänyt vielä vaikuttavia aineita mutta on pidettävä huoli että se ei mene rikki.
    
    Miten ohjaat peräpuikon ja emätinpuikon käytön?
Käsien on oltava puhtaat.
Peräpuikon asettamista varten pakaroita levitetään erilleen. Peräpuikkoa on voitu liukastaa esim. vaseliinilla. Puikko viedään peräsuoleen mahdollisimman pitkälle peräaukosta, ja kun suppo on kohdallaan, vedetään asetin pois ja vasta sitten päästetään parat rennoiksi.
Jos emätinpuikon mukana tulee oma asettimensa, käytetään sitä, muuten puikko työnnetään sormilla mahdollisimman syvälle. Helpointa on ottaa lepoasento, raottaa häpyhuulia ja pakkauksen ohjeiden mukaan asettaa puikko niin että se tyhjenee. On hyvä olla hetki rennosti selällään että lääke alkaa imeytyä oikein.    

LÄHTEET:
Turvallisen lääkehoidon perusteet -KIRJA
www.terveyskirjasto.fi

Apteekkilehti


Terveydeksi! Apteekin asiakaslehti 3/2014


Referaattini artikkelista:
Sammuta närästys kotikonstein, sivut 30-33,
teksti: Janne Ora, asiantuntijana Pertti Mustajoki

Tämä närästyksestä lyhyesti kertova artikkeli kosketti ja kiinnosti minua, sillä itselläni, kuten monella muullakin ihmisellä tätä mahahappovaivaa löytyy. Tekstissä käydään lyhyesti läpi närästys -sanan kreikankielen alkuperää ja miten lievä, lähinnä elämäntavoista ja ruokatottumiksista johtuva närästys eroaa ikävämmästä refluksitaudista, missä mahahappojen liikaeritykseen joudutaan puuttumaan kovillakin lääkkeillä.
Vaivoihin pystyy vaikuttamaan suhteellisen helposti painonpudotuksella (jos ylipainoa on) ja ottamalla huomioon mitä ruokia syö. Teksti kehottaakin syömään mahaystävällisesti. Refluksioireisiin auttaa myös sängyn päädyn korottaminen yön ajaksi, niin että hapot pysyisivät poissa ruokatorvesta.
Yllätyin että maidon ja veden juonti eivät auta närästykseen.
Artikkelin loppuosassa keskityttiin enää erilaisiin mahanestelääkityksiin ja niiden vaikuttaviin tekijöihin.